Kézi festés vízfestékkel

Amatőr wobblerkészítőként talán a vízfestékkel  való kézi festést szeretem a legjobban a wobbler dekorálási módok közül. Azt hiszem, a “Damil és csomó”-ban láttam először, vagy esetleg a haldó fórumon olvastam róla. Olcsó és nagyon egyszerű eljárás, csak egy kis kézügyesség meg egy jó ecset kell hozzá!

DSCF1970

A fenti képen az egér meg a bogarak csak a kézzel festettek. A többi is vízfesték  (vizes hígítású), de airbrushal fújva.

Azt szeretem a legjobban benne, hogy az így készült csalikat valahogy mindig sokkal jobban magaménak érzem. Valahogy a spray, glitter, matrica és az airbrush sem hozza vissza azt a készítési élményt, amit egy ilyen wobbler kipingálása okoz. Nem mellékes az sem, hogy általában ezeket a csalikat dolgozom ki a legjobban, értem ezalatt az egész készítési folyamatot.

Kép 104

A kivételek erősítik a szabályt : ronda, rossz helyen van a súlyozás (vagy mégsem? 🙂 ), beázik. Mégis szeretik a halak. Legnagyobb dunai süllőm is ezzel fogtam.

A festés menete nagyon egyszerű. Fehér festékkel (én egyszerű akril sprayt használok) lealapozom a csalit. Ez egy teljesen sima, homogén felületet ad, amire nagyon jól lehet ecsettel festeni.

Ezután megadom a wobbler alapszínét. Pl. pisztrángmintánál sárga.

Majd jön rá a többi szín. A színátmenet festésekkel jól el lehet szórakozni. Sosem lesz tökéletes, de azért mindig megpróbálom. 🙂

A kisebb mintákat festem fel utoljára.

Végül pedig a szemet.

Nem baj ha pl. fekete alapra fehér szín megy, mert nagyon jól fednek a jobb vízfestékek. A festék fajtájánál szerintem fontos még, hogy inkább “krémesebb” mint “szemcsésebb” állagút érdemes használni. Ezt így nehéz leírni, de mikor vizezi az ember a festéket, lehet érezni.

Ezután jöhet a lakk és/vagy gyanta, majd a megfelelő terelőlap beragasztása. (Na nem így, mint a képen mert ez nem mozgott, új lapkát kellett csinálnom 🙂 )

Kép 101

Domi kézzel festettre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s