A klónok támadása 2. rész

Mi is az a PUR-hab? A PUR a poliuretán rövidítése, amely egy szerves vegyületekből álló polimer. Ezek a polimermolekulák izocianát és hidroxyl funkciós csoportot tartalmazó monomerek reakciója során keletkeznek. A reakcióhoz katalizátor szükséges. Az izocianát és a hidroxyl csoportok reakciójakor keletkeznek az uretán kötések a monomerek között, így alakul ki a polimer, a poliuretán.

Kémiából talán elég is ennyi! 😀 Én a Smooth-on Foam-It 15 habot használom. Ez többé-kevésbé megfelel a wobblerkészítés támasztotta követelményeknek.

Első lépésként kikenem a formát vazelinnal. Ez nem feltétlen szükséges, mert a hab nem köt hozzá a szilikonhoz, de nagyban megkönnyíti a kész wobbler formából való kiemelését. A készre hajlított drótozást beleteszem az öntőformába. Ha jól eltaláltuk a drótozás méretét, szépen “bepattan” a helyére a formagumiban.

Ezután bekeverem a PUR habot. Fecskendővel mérem ki, mert a kötés utáni tulajdonságok nagyban függnek a keverési aránytól. Ha többet rakunk a sárga folyadékból, egyre keményebb és törékenyebb lesz, ha az átlátszóból, akkor egyre puhább, illetve nem köt meg rendesen. Érdemes kísérletezni, hogy nekünk mi felel meg legjobban. A gyári ajánlás 1:1-hez térfogatarányú keverés.

A keverést gyorsan és alaposan végezzük! A hab gyorsan köt, ezért nincs is kép a folyamatról. 🙂 A bekevert anyaggal a forma alsó felét majdnem teletöltöm, majd beleteszem az ólmozást. Lehet úgy is csinálni, hogy a drótvázra nyomjuk rá. Újabban inkább mérlegen kimérem a megfelelő mennyiségű sörétólmot, és a hasi horogtartó fül köré szórom.

Ezután ráteszem a forma felső részét. Vagy szorítóval, vagy kisebb formáknál gumival összefogom.

Akkor jó a hab mennyisége, ha megduzzadva épp kibújik a nyíláson.

15 perc után megbontom a formát. Kb. ennyi idő kell, hogy annyira megkössön, hogy kezelhető legyen.

Ha mindent jól csináltunk, az alsó félből kiemelve ez a látvány fogad.

Sorjázás és csiszolás után szinte teljesen olyanok lesznek mint a mesterdarab. Azért csak “szinte”, mert a hab a tágulás során mindig megnyomja, deformálja egy kicsit a gumiformát. Egy picit mindig nagyobbak, “ducibbak” lesznek a hab másolatok. Ezt érdemes a mesterdarab faragásakor figyelembe venni.

Ha ezzel kész vagyok, sajnos 1-2 hét kényszerszünet következik a “gyártási folyamatban”. A friss hab celláiban nagyobb a nyomás mint a környezeté, ezért meg kell várni míg ez kiegyenlítődik. Ellenkező esetben felhólyagosodik a festés.

1 hét után érdemes rápróbálni a festésre,

de ez már egy következő bejegyzés témája lesz! 🙂

Barkácsbejegyzés végi hal 🙂 : kövér sügér, kövér crank-re. 🙂

A klónok támadása 2. rész” bejegyzéshez 9ozzászólás

      1. Értem, köszi! És esetleg le tudnád írni hogy hol lehet venni ilyen Smooth-on Foam-It 15 habot?

Hozzászólás