A glitter

Van egy könyvem, Antos Zoltán : Horgászok barkácskönyve (1985). Mai szemmel nézve talán kicsit elavult, de lehet benne jó dolgokat találni. A műcsali csillámmal való díszítéséről is ebben olvastam először, aztán szépen el is felejtettem. Egyszer, az asszony ebédlőasztalon felejtett barna körömdíszítő csillámjának látványára azonnal beugrott! Meg az is, hogy ez az anyag bizony tökéletes “domolykówobblerszín”! 😀 Mindjárt faragtam is egy csalit, és kipróbáltam a glitteres bevonást…

Azóta egyik kedvenc technikám az UL wobblereknél a csali csillámmal történő bevonása. A glitterek rengeteg féle színben kaphatók, minden hobbiboltban pár száz forintért lehet venni egy-egy fiolával. Elsősorban a sötét színűeket használom, vagy ezeket kombinálom (pl. arannyal) a domolykó csalikhoz. Zavaros vízben nagyon jó, mert a csali alaptónusa sötét marad, a csillámló testet azonban könnyen ki tudja szúrni a hal. Legalábbis ezt gondolom én! 😀 Mindenesetre lehet vele halat fogni. Nagy előnye még ezeknek a csaliknak az extra tartósság.
Az elkészítési mód egyszerű, néhány perc alatt kész egy wobbler. A sprays festés sokkal macerásabb (nem lehet a lakásban csinálni), nem is beszélve a matricázós technikáról.  Talán a legolcsóbb wobblerdekorálási mód is egyben a csillám, eszközszükségletét itt láthatjátok.

A glitterezés menete:

Első lépésként bekenem a csalit kétkomponensű műgyantával.

Ezután a kívánt mintában rászórom a csillámokat.

Kicsit érdemes rányomkodni, hogy jobban a ragasztóba üljenek a csillámok.

Jó vastagon rakjunk mindenhová, a felesleg majd lehullik.

24 óra múlva felviszem a fedőréteg gyantát. A képen látható test habból készült. A blog kedvéért viszont nem pihentettem két hetet az öntés után… a képre kattintva és kinagyítva látszik is a következmény… A habból távozó gáz több helyen is buborékokat képzett a gyantában. Bár tudom, hogy a domikat marhára nem érdekli, esztétikailag nem túl szép.

Ha már teljesen megkötött a gyanta a csalin, elkészítem a terelőlap foglalatát. Ehhez egy gravírozót, vagy minifúrót használok. Nem tudom a pontos nevét, de hasznos kis eszköz.

Ezután polikarbonát lapból kialakítom a kívánt alakú nyelvet, és beragasztom. Ezzel kész is a wobbler, csak az úszáspróba van még hátra.

Néhány eddigi munkám:

Fekete-arany párosítás.

Mikrobogár.

Tegzes-szerű forma.

Kombinálható festéssel is a csillámos bevonás. Érdekes hatásokat lehet így elérni.

Működik! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s