A klónok támadása 1. rész

Azaz wobbler “sorozatgyártás” PUR-habból. Az egész dolog azzal kezdődött, hogy szerettem volna saját wobbikat, amik könnyen és gyorsan egyformára legyárthatók. Eleinte egy marógépben gondolkodtam, de a viszonylag nagy költségek és helyigény miatt ebből nem lett semmi. Aztán ahogy nézelődtem, gyorsan rátaláltam erre a PUR-habos dologra.

Jó pár horgász kolléga kitaposta már előttem ezt az utat, így viszonylag könnyű dolgom volt. A neten (mind külföldi, mind magyar oldalakon) elég sok infót lehet találni a módszerről. Azt írom csak le, ami nekem végül bevált.

Először is szükségünk van egy öntőformára. A legegyszerűbben kétkomponensű szilikongumiból készíthető el.  Maga az anyag hasonló a tömítéshez használt “kinyomós” szilikonhoz , ám annál sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik, és nem közvetlenül a levegővel való érintkezésre köt, hanem (az általam használt Mold Max 30) a hozzákevert katalizátor hatására.  A végeredmény egy erős gumiszerű anyag, mely kellő tartás mellett rugalmas marad.

Először faragással indítok, elkészítem a klónozni kívánt wobbler. Nagyon figyelni kell, hogy tökéletes legyen (gondolok itt pl. a szimmetriára), mert ha nem az, minden “klónunk” szintén hibás lesz. A drótozást elég beragasztani, itt csak a forma a lényeg, nem kell terhelést elbírnia. Jelen esetben két UL wobbi lesz az alany.

Ezután elkészítem a “házat” amibe a szilikont öntöm. Legalább akkora legyen, hogy a wobblertest és a ház között mindenhol maradjon kb. 5 mm rés. Anyaga kemény kartonlap, melyet leukoplasttal és pillanatragasztóval ragasztok össze. Készíthető fából is, de nem éri meg a fáradtságot.

Következő lépésként bevágást készítek a doboz egyik oldalán a wobblerek vezetőfülének, így pozícionálom azt. A dobozt megtöltöm… búzadarával… 🙂 A hátsó horogfülbe cérnát kötök és beállítom hogy kb.  a wobbler fele merüljön a grízbe.

A darát elsimítom, majd kiöntöm egy tálkába, melyben a szilikont fogom bekeverni. Filctollal bejelölöm meddig ér a gríz. Ennyi formagumira lesz szükségem.  A grízt kiöntöm majd kimérem a formagumit és a katalizátort.

A halakat bekenem vazelinnal (teljesen megfelel formaleválasztónak). Majd véglegesen mindent beállítok az öntéshez.

Ezután óvatosan két oldalról teletöltöm a dobozt az alaposan összekevert formagumival.

24 óra kötés, majd “ráépítem” az öntődoboz másik felét.  A megkötött szilikon felületét vékonyan, de nagyon körültekintően szintén be kell kenni vazelinnal, különben összeköt a következő adaggal. Ha ez kész, mehet is rá az újabb adag. Ennek a mennyisége is a “grízes-módszerrel” határozható meg.

Újabb 24 óra kötés.

Ezután szétválasztom a két felet. Ezzel tulajdonképpen kész is az öntőformánk.

A felső résznél látható lyukakat utólag fúrom rá. Így tud tágulni a hab, nem nyomja szét a formát.

A fenti képeken lévő öntőforma váza kartonból van, itt alul látható egy, amit fenyőből készítettem. Esetleg nagyobb wobblereknél szükség lehet a fa merevségére.

A következő részben a PUR habos öntésről lesz szó.

Itt egy kép, hogy legyen valami hal is ennyi barkács után 🙂

A klónok támadása 1. rész” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Hát az biztos! 🙂 Sok sikert a legyekhez. Néha jól jönne egy legyesbot nekem is…. asszem csak idő kérdése. 😀

 1. Szia! Én is öntök wobblert, de eddig mikroballonnal könnyített epoxit használtam.
  Nemrég beruháztam egy 2K-s uretán habba (Kalita Kft PB-170), de nem hozta a várt eredményt. Nagyon gyengén tágult pedig azt választottam aminek az adatlap szerint a legnagyobb a tágulása (6,2 szeresére dagad).
  Várom a következő részt, hogy te mit használsz! 🙂

 2. Csaba! Köszi, a 30-ast használom.
  Fényárhetes! Nekem a mikroballonos cucc lesz a következő. Méretpontosabb mint a hab, meg gondolom részletgazdagabb csalikat is lehet vele készíteni.

   1. A webshopot hanyagold, inkább hívd fel őket Mold Max ügyben, segítenek. Nekem is a ők mondták hogy melyiket vegyem. A 30-as pont jó! Egy baja van: k***a drága! 😀

  1. Részletgazdag és nagyon jól csiszolható.
   Sajnos nem lehet olyan kis sűrűségűt önteni belőle, mint habból. Viszont jerkekhez, vertikális csalikhoz (Rapala rnr, Rippin Rap) nekem nagyon bevált.
   Illetve lehet balsa fából készíteni egy “magot” ami lényegesen csökkenti a sűrűséget.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s