Boxutca – Ryobi Zauber CR

5 éve írtam először a Zauberről, azóta sem változott a véleményem erről a tekerőről. “Kalasnyikov.” Kár is tovább ragozni, ebben benne van minden. Egyetlen hibája a tömeg, ami főleg a két kisebb méretben zavaró. Ezt felismervén a gyártó létrehozta a Zauber CR szériát amely modern műanyagot használ a kevésbé terhelt helyeken. Varga Gábor barátom az egyik közös pecánkon nyomta a kezembe először a CR verziót, hogy próbáljam ki.

Tetszett, szépen futott, de nem tűnt olyan masszívnak mint a régi volt. Majd néhány hónappal később jöttek a problémák is: döccen, kottyan az orsó. Hittem is meg nem is, de mikor újra a kezembe került valóban érezni lehetett minden tekerésnél egy határozott rázkódás, kottyanást, ami a hangtalan esti süllőzésekkor nagyon-nagyon zavaró. Már több szervizben is járt az orsó, ideig-óráig jó volt, aztán megint jött a probléma. Így került hozzám végül.

Szinte biztos voltam benne, hogy a csapágyak hézagolása megoldás lesz, az a pici körömlakk csodákat tud művelni (Benyhe János után szabadon). Csak megemlíteném, hogy kopottabb orsóknál a tányérkerék hézagolásával lehet még csodát művelni, de új orsóról lévén szó erre itt biztosan nincs még szükség.

Az orsóról első blikkre feltűnik az értő szemnek, hogy a ház a korábbi szériákhoz képest változatlan, ugyan az a 100% fém öntvény. “Csupán” a rotor anyaga lett műanyag, ami talán nem is halálos bűn, de….valahogy így a botról levéve és tekergetve, már nincs az az elpusztíthatatlan tank-érzet mint az eredeti típusnál. Mindenesetre jól néz ki. (Legalább.)

A régi Zauberekre jellemző egy darabból álló nagyon merev és masszív zsinórvezető házat is kecsesebbre, ugyanakkor rugalmasabbra, sérülékenyebbre cserélték.

A lehajtható, ámde kotyogásmentes hajtókart helyett is a tekerőst rakták bele, kicsit kikönnyítve. Ez idáig nekem mind “nem tetszik” kategória! És ha nem említettem volna, persze jóval drágább ez a kikönnyített verzió mint az eredeti.

Az orsót szétszerelve, minden részét átnéztem a hibát keresve, de semmi. Gyakran okozza ezt a problémát a dobtengelyben lévő csavar kilazulása ami a dobtengelyt rögzíti az orsón belül, de ez rendben volt. Annyira, hogy az előző szerviznél már be is ragasztották (úgy látszik más is gondolt erre). Így tényleg nem maradt más a körömlakkos hézagoláson túl.

Az orsót kitisztítottam, átzsíroztam, olajoztam, összeraktam. Jónak tűnt, visszakerült a gazdájához. Szépen muzsikált…2 hónapig. Jó lett volna azt írni a végére, hogy sikerült megoldani a problémát, de sajnos nem, jött megint a kotyogás!

Lehet, hogy csak szerencsétlen választás és pont egy hibás darabba sikerült belefutnom, de nekem az eredeti, régi modellel összehasonlítva egyáltalán nem nyerte el a tetszésem ez az orsó.

 

Ja, még valami. Már egy ideje van fészbúk oldala is a blognak, kitettem a hivatkozás a lap aljra. Ha valakinek úgy egyszerűbb követni, olvasni ott is megtalál.

 

 

 

Boxutca – Ryobi Zauber CR” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Valamikor régen, amikor az ABU cég megjelentette a középfékes orsóját, azt hiszem Suverän volt a neve, megkérdezték a svéd illetékeseket, hogy ismételten le akarják cumiztatni magukat? Mert a 44-es Cardinal 25-30 évig simán bírta, bolond lett volna másikat venni az ember, ráadásul akkor még nem volt ez az “örökké akarom a legújabbat” buziskodás, az emberek szerették a felszerelésüket és ragaszkodtak hozzá, nem cserélgették havonta.
    Na, a lényeg, lehet, hogy ennek az orsónak az eredetije is túl sokáig bírta…

  2. Szia! Nem lehet, hogy csak kifogtál egy lötyögősebb darabot? Ahogy olvasgatom ez egy az egybben régi zau, csak a rotor lett műanyag. Applause CR került már kezeid közé esetleg?

  3. Szia!
    Sajnos nem Te vagy az egydüli aki így járt.Ugyanez a probléma nálam is.Már első hónap után jött a probléma.Garanciális javítás után(bár nem tudom mit csináltak vele)megint jött a “rágás”.Én inkább így érzem mintha rágna.Utána privát szervíz.Kihézagolta az orsót sokáig jó is volt aztán megint előjött.Viszem hozzá megint.Szemmel látható probléma nincsen.Most annyit észre vettünk egy barátommal,hogy függőleges helyzetben megtekerve nem produkálja a hibát,de mihelyt vízszintbe fordítom abban a pillanatban elkezd rágni.Csalódtam sajnos én is benne most a régit tekerem míg el nem készül aztán eladom.De ott a kérdés…mit vegyek helyette?Ha netán meglesz a hiba oka megírom nektek.

  4. Valóban nem egyedi a probléma. Nekem is hasonló gondomvan az orsóval. Viszont én azt figyeltem meg, hogy csak “terhelésnèl ráz”, tehát ha üresen fut akkor semmi rángatózás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s