Fekete sügeres tapasztalatok – amikor minden másképp alakul

DSCN2732

Bár számomra kicsit mű ez az egész itthoni fekete sügér horgászat, de ettől függetlenül (és ennek tudatában) régóta szerettem volna ilyen halakat fogni. Ha az ember a helyén kezeli a dolgokat, nagy élmény tud lenni!

Rögtön az elején leszögezném, hogy egyáltalán nem leszólni szeretném ezt a halat és a rá horgászókat. Csupán nem értem a köré alkotott felsőbbrendűségi kultuszt (az üzleti részen kívül). Semmivel nem több vagy kevesebb bármelyik másik ragadozónál, ráadásul tájidegen, betelepített hal. Nem szívesen látnám a Dunában, vagy akármelyik természetes vizünkben. Ezekben a bányatavakban viszont nagyon jó helye van, szemlátomást jól is érzi magát. Szerintem kimondottan jó ötlet volt ide telepíteni és védeni az állományt.

Hogy miért? Igazán jó móka rá horgászni. Mind a táplálkozási és viselkedési szokásai, tartózkodási helye, védekezése eltérő a hazai ragadozókétól. Ezáltal új kihívás elé állítja az embert.

Soha nem horgásztam még ilyen halra, így először a neten nézelődtem mit is kellene vinni. Gumirák, gumiférgek Texas vagy Carolina-rig-en. Annyira nem a szívem csücske ez a módszer (a dropshottal egyetemben). Úgy vagyok vele, ennyi erővel már rendes “trágyagelesztát” is tűzhetnék a horogra, vagy mártogathatnék halszelettel. Hiába, a fahal a kedvencem. Hal nélkül persze nem akartam maradni, úgyhogy vettem pár műgilisztát meg rákot. Mivel az elképzelésemnek tökéletesen megfelelőket nem nagyon találtam, (természetesen) készítettem is párat. 🙂

DSCN2708

Na, de erről majd máskor!

A sok videó alapján úgy képzeltem, hogy ezek viszonylag buta halak. Fent cirkálnak, bevágom eléjük a rákot ők meg szépen megeszik. Kánikulában, és inkább az aprajával lehet, hogy ez a helyzet, de most egész másképp alakultak a dolgok, mint ahogy én azt előre elgondoltam. A hirtelen jött frontnak köszönhetően (legalábbis én ennek tudom be), teljesen máshogyan viselkedtek mint azt vártam.

DSCN2761

Látott hal szinte nulla, és ha észre is vettem egyet-egyet, a legtöbb esetben olyan undorral és közömbösséggel kerülték ki a gumicsalikat, hogy nem győztem szentségelni. Olvastam olyat, hogy nem mindegy a szín sem nekik. Sokszor a teljesen inaktív halak egy bizonyos színt viszont megesznek. A feketétől a rikító rózsaszínig én mindent végigpróbáltam. Pont leszarták! 😀

Valószínűleg tényleg a front volt az oka, pár óránként ugrált fel-le a légnyomás.

DSCN2772

A lehűlés miatt sok jót egyébként sem reméltem a pecától, de pár sügért azért szerettem volna fogni. Komótosan kezdtem dobálni a partoldalt, most már inkább wobblerrel. A ivadék fekák a nád körül bandáztak, ennek örültem, mert az ívást már legalább nem zavarom. Egy 3 cm-es pisztrángmintással kezdtem, mert kb. ekkorák voltak az ivadékok. Az ötletnek hála végre megtört a jég, meglett életem első fekete sügérje!

DSCN2719

Még olyan domolykósan tartom. 🙂 Egyébként szokásaikat tekintve sok hasonlóság van szerintem a két hal közt.

Folytattam tovább a pecát, és nagyobb csalival próbálkoztam. Sikeresen.

DSCN2727

A házi keszegutánzatom elnyerte a sügérek tetszését.

DSCN2731

A következő képen lévő hal fogásának az az érdekessége, hogy míg szereltem a gumis botot, a másikról egy kb. két méteres zászlón lógott a süllyedős wobbler a vízbe. Mikor kész lettem és tekerném ki, rajta volt a hal!

DSCN2756

Nem mellesleg, a 6-os Ownerrel szerelt csaliról egyetlen hal sem lépett meg.  Ami azért érdekes, mert ez a hal nem abba öli az erejét, hogy nagy kirohanásokat tesz, mint pl. a balin, hanem őrült, néha sunyi módon ugrál ki a vízből és rázza a fejét.  Így ment el halam gumiról, békáról, wobblerről is. A két horoggal szerelt nagyobb csalik szabadon álló horga jó eséllyel megakad ilyenkor a testében, ekkor már biztosan nem szabadul, de nem szeretem ezeket az akadásokat.

Ducibb, cranckbait jellegű csalikról, amikre kisebb horgot tettem, 2 is meglógott. Ez a szebb példány lett meg egyedül. Egyben wobbler avató hal is!

DSCN2739

Az egyetlen gumis.  A lenti halat már megfogta valaki előttem, volt egy lyuk a száján, látszik is a képen.

DSCN2741

Békával. Talán ez volt a legnagyobb.

DSCN2725

Megcsonkított békámmal a szájában. Szerencsére a polifoam láb könnyen pótolható.

DSCN2724

A három napos peca alatt egy nap volt, amikor igazán étvágyánál volt ez a hal. A másik két nap még azokat is elszúrtam, amit sikerült nagy nehezen megakasztanom. Kétszer voltam kint kajakkal és ebből kétszer áztam el, de muszáj volt kockáztatni, az összes halat kajakból fogtam. Szerencsére mire felerősödött a vihar mindig kiértem, bár egyszer nem sokon múlott. Rájöttem, azért igencsak veszélyes egy vihar kellős közepébe csöppenni még egy ilyen viszonylag kisebb tavon is. Összességében piszok jót horgásztam, és biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó látogatásom Délegyházán!

DSCN2763

Fekete sügeres tapasztalatok – amikor minden másképp alakul” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ez a lényeg! Nem kell ide multis cucc + szájlentkillerdzsunior + had ne folytassam…
  Egyszerűen peremfutóssal saját gyártmányú wobblerrel is megfogja a jó pecás, ahogy kell!

  Gratulálok a halakhoz Tomi!

  1. steve.. senki sem mondja, hogy multizva kell fogni… most, ivas kozben nem nagy kunszt megfogni, s konnyebb wobblerrel mert elzavarnak minden halat az ikrak kozelebol… a 3cm ivadekok MEG NEM fekete sugerek, lehet karasz vagy valami mas halunk ( balin, sullo stb.. )…en meg soha nem fogtam multival, csak peremfutoval vagy leggyel… s van mikor az ember fog 10-15 halat, majd 2 nappal kesobb latszolag azonos korulmenyek kozt sima betli… A kolleganak kurva mazlija volt, hogy elete elso pecajat ivas kozben, a vizrol ejtette meg s fogott eleg halat.

   A feka horgaszok ellenben NEM FOGNAK tapsolni a kollega sikerenek, mert OK ismerik a hal szokasait es most NEM jarnak ki horgaszni, pedig SEMMI SEM TILTANA a horgaszatukat. Ok tiszetelik ezt a halfajt…

   Szerintem a sajat faragott wobblerrel halat fogni van akkor DIVAT , mint casting bottal horgaszni ( jolehet szamos elonyosebb tulajdonsaga van a peremfutoval szemben, s kisse tobb gyakorlas kell a keszsegszintu hasznalat elsajatitasahoz).

   Kicsit hasonlit ez a bejegyzes korai Onmagamhoz… egyszer elmegyek horgaszni, fogok nehany halat s maris levonom a kovetkeztetest a halfajrol, a horgaszatarol es mas horgaszmodszerekrol…

   Tapasztalat….

   1. A víz tetején bandázó keszegek között néha fel-felrobbant egy rablás. Rádobok és fogok egy fekete sügért. Nekem azt senki ne mondja, hogy a fészkét őrizte. És egyébként sincs rá tilalom. Kifizettem a szállást és a napijegyet, teljes jogomban áll rá horgászni. A mi etikus mi nem vitát el se kezdjük. A C&R sem etikus a halakkal szemben…
    Teljesen félreértelmezed a mondanivalót.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s