Könyvajánló. Peti Balázs, Szári Zsolt: Két fűz között

ketfuzk

Egyik nap csomagom jött. Szári Zsolt és Peti Balázs könyvét hozta a postás, amit Balázstól rendeltem meg. Este már írtam is a mailt neki, hogy megjött a könyv, küldje el a számlaszámát és kifizetem. Mikor legközelebb néztem az e-mailjeim, jött a válasz, de nem az, amire számítottam:

“Figyelj, arra gondoltam, ha elolvastad és tetszett, a könyvért cserébe írhatnál egy jó kis kedvcsinálót a blogodra.”

Balázs, ezúton üzenem, hogy annyira megtetszett a történet (és a kivitelezés), hogy mindenképp megtettem volna! 🙂

Manapság szerintem nehéz dolog horgászati témájú könyvet írni. Gyanítom a kiadás költségei sem biztos, hogy megtérülnek… Ezért is becsülendő, ha valaki ilyenbe fog, mert igényes horgászati témájú írásokban (nyomtatott formában) eléggé nagy a hiány. Lehet, hogy az igény kicsi rájuk?  Na, de máris kezdek kissé elkanyarodni a témától.

A történet a Balatonon játszódik, két idegen találkozását meséli el. Döme a modern, városi horgász,aki szabadsága idején elutazik a Magyar Tengerhez, hogy kicsit rendbe tegye magát, és felfordult életét.  Vilmos a tradíciók őrzője, az évek során szinte összenőtt a Balatonnal. Maga a megtestesül nyugalom és béke, akinek van egy titka. Egy sziget. Egy sziget a Balatonban, rejtve a hangos fürdőzők és a gazdag vitorlások elől. Évek óta felkeresi; itt egyedül lehet a gondolataival. Most is a oda megy.  Az Ő Szigetére. Ahol csak csend, a balatoni szellő, a halak és ő létezik. Egy igazi kis saját paradicsom vár rá. Ezekkel a gondolatokkal száll be ezen a reggelen is a csónakjába…

balaton

A könyv kettejük megismerkedésének történetét meséli el, ahogy két külön”világ” találkozik. A két totális ellentét: a pontyozó nádbot és kunyhó, kontra a szénszálas  legyezőbot és polietilén kajak. A helyzet sok humoros és legalább ennyi  elgondolkodtató szituációt szül, átitatva azzal a jellegzetes, könnyű,  Balaton illattal.  Lassan rájönnek, hogy a külsőségek ellenére mindketten ugyanazt keresik. Azt, amit manapság talán minden, a hobbiját szívvel-lélekkel űző horgászember: A magányt, és a velejáró békét.  Elszakadást, legalább néhány napra, ettől az anyagias, elkorcsosult, feje tetejére állt világtól. Átlépést egy olyan világba ahol a pénz maximum gyújtósnak használható az esti sütésnél…

A szerzők igazán eredetit alkottak. Már meg is van a helye a polcon, a Harcsafogás trükkjei és a Horgászok barkácskönyve között!

Rendelni Peti Balázs ( http://clogflyfishing.blogspot.hu/ ) vagy Szári Zsolt ( http://pelsologia.blog.hu/ ) blogján tudtok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s